Il Farneto
Vinařství Il Farneto v 90 letech založil Marco Bertoni, který navázal na tradici pěstování hroznů odrůdy Spergola a Lambrusco v okolí. Vinařství obklopené vinicemi je umístěno na kopcích mezi Canossou a Scandianem na náhorní plošině Farneto za Apeniny. Díky nadmořské výšce se jedná o izolované prostředí s úrodnými a extrémně živými půdami, skvělou ventilací (250 metrů nad mořem) a vynikající expozicí světla. Společnost byla okamžitě řízena podle ekologických zásad a získala certifikaci BIO/Organic, dnes se na vinici postupuje dle biodynamických zásad. Ve sklepě pomáhá Marcovi Tommaso Turci, který obratně vyrábí vína spojená s územím a tradicí. Přísně spontánní fermentací a následným kvašením v lahvi s přidaným moštem.
Díky tomu jsou schopni produkovat špičkové biodynamické Pet-Nat BIO ORGANIC vína a Lambrusca.
Jsou producentem také vynikajících naturálních tichých vín například Giandon - oranžová Malvasia .
Pro fermentaci využívají Cementové tanky a dokvášení v lahvi.
Pěstované odrůdy: Spergola, Marzemino, Malvasia, Malbo Gentile, Lambrusco, Sauvignon Blanc
Roční Produkce: 130000 Lahví
Vinice: celkem 15ha
Provincie: Emilia Romagna (Farneto)